קריאתם של ראשי חמשת הרובעים בעיר לקדם תוכנית להרחבת השטחים הירוקים משקפת צורך אקלימי, ולא פחות מכך – את הרלוונטיות הגוברת של הפארקים.

לפני כשבוע מינה ראש העיר ניו-יורק, אריק אדמס, את סוזן דונהיו לתפקיד נציבת העירייה לפארקים ונופש. היא תפקח על יותר מ-30 אלף דונם של מרחבים פתוחים, כולל מגרשי משחקים, מתקני פנאי וחופים ברחבי המטרופולין. בטקס המינוי דיברו השניים על חשיבותם של השטחים הירוקים לניו-יורק, במיוחד לאור השנתיים של ההתמודדות עם נגיף הקורונה, וכאלמנט שוויוני הפתוח בפני כלל התושבים.

ההצהרות יפות, אך כעת הגיע שלב המעשים. בדיוק מסיבה זו פרסמו השבוע ראשי חמשת הרובעים של ניו-יורק קריאה משותפת לטעת מיליון עצים חדשים בעיר עד 2030. לדבריהם, כ-250 אלף עצים יש לטעת ברחבי העיר ואת היתר לנטוע בפארקים ובשטחים ירוקים. עלות המבצע נאמדת בכ-500 מיליון דולר. מדובר למעשה בבקשה לשחזר את יוזמתו השאפתנית של ראש העיר לשעבר מייקל בלומברג, אשר הושלמה בתקופת כהונתו של ביל דה-בלאזיו. נוסף על כך, ראשי הרובעים מבקשים מאדמס לכבד את התחייבותו מקמפיין הבחירות ולהקדיש 1% מתקציב העירייה לנציבות הפארקים.

כ-22% משטח ניו-יורק מכוסים, לפי הערכות, בכשבעה מיליון עצים. או במילים אחרות: פחות מעץ אחד לכל תושב (במטרופולין כ-8.8 מיליון תושבים). כ-650 אלף עצים נטועים לאורך הרחובות ואינם מפוזרים באופן שוויוני, כמו גם הפארקים עצמם.

מה שמעניין ביוזמת ראשי הרובעים היא עצם העובדה שהם מצאו נושא חשוב שביכולתם להתאחד סביבו. הקריאה ששיגרו לאדמס ודונהיו משדרת: "אנחנו חלוקים על הרבה דברים, אבל על עצים כולנו מסכימים. צריך הרבה מהם". אחת הסיבות לכך שהנושא כל-כך רלוונטי הוא שינוי דפוסי ההתנהגות לאורך מגפת הקורונה ועליית השימוש בפארקים ובריאות הירוקות. בערים רבות עברו אימוני הכושר (עם או בלי מאמן) למרחב הפתוח. גם מפגשים חברתיים, ישיבות ואירועים רבים ממשיכים להתקיים בחוץ.

מעבר לכך, העצים ממלאים כמובן תפקיד קריטי בספיחת הפחמן הדו-חמצני, ייצור חמצן, ספיגת מי הנגר, אספקת צל, צינון המרחב האורבני, בשיפור איכות האוויר ובשיפור שלוות הנפש.
אז בואו נשמור על העצים, לפחות כמו שהם שומרים עלינו, וניטע עוד ועוד מיצירות הטבע המופלאות האלה. שלכם, ריקי שחם.

נושא כה חשוב שצריך להיות בכותרות כל הזמן, הלוואי שערים רבות ברחבי העולם תלכנה בכיוון הזה.
שכל עיר בעולם תאמץ את הרעיון הזה.
פשוט וגאוני.
סיפור מהמם.
מקווה שבשנים הקרובות עוד ועוד ערים ילכו בכיוון הזה.
בהחלט נושא סופר חשוב
הייתי ממש שמחה לקחת חלק בפרוייקט שכזה.
עצים הם חלק כה חשוב בחיינו, המודעות לאהבת הטבע צריכה להתחיל בגיל צעיר.
נשמע כמו פיתרון חיוני בכל עיר בעולם להישרדותו של כדור הארץ.