החוקרים חשבו כי אתר אסון צ'רנוביל ב -1986 אינו מסוגל לתמוך בחיים. אבל חבורת זאבים, צבאים, חזירי בר, דובים ושועלים לא מסכימים איתם.

שלושה עשורים לאחר אסון צ'רנוביל – התאונה הגרעינית הקשה בעולם – סימני חיים חוזרים לאזור ההדרה. חיות הבר בצ'רנוביל פורחות באזור המזוהם; גורים שמסתובבים באזור כובשים את ליבם של תיירים שלוקחים תמונות סלפי עם ההריסות. פעם חשבו שהוא בלתי מיושב לנצח, אזור ההדרה של צ'רנוביל (CEZ – Chernobyl Exclusion Zone) הפך למקלט לצומח ובעלי חיים שמוכיחים שהחיים, כמו שאומרים בפארק היורה, מוצאים את הדרך.

1. חיות צ'רנוביל שרדו כנגד כל הסיכויים

השפעות הפיצוץ הרדיואקטיבי בתחנת הכוח הגרעינית בצ'רנוביל ב- 26 באפריל 1986 הרסו את הסביבה. סביב המפעל ובעיר הסמוכה פריפיאט שבאוקראינה, קרינת אסון צ'רנוביל גרמה לעלים של אלפי עצים להפוך לצבע חלודה, מה שהעניק שם חדש ליער שמסביב – היער האדום. בסופו של דבר עובדים דחפו וקברו את העצים הרדיואקטיביים. חוליות של מגויסים סובייטים הצטוו גם לירות בחיות משוטטות באזור ההדרה של צ'רנוביל בשטח של כ 1000 מייל מרובע. למרות שמומחים כיום מאמינים שחלקים מהאזור יישארו לא בטוחים עבור בני אדם עוד 20,000 שנה, מינים רבים של בעלי חיים וצמחים לא רק שרדו, אלא אף שגשגו.

2. דובים וזאבים עולים במספרם על בני האדם סביב אתר האסון בצ'רנוביל

בעוד שנאסר בהחלט על בני אדם לחיות באזור ההדרה של צ'רנוביל, מינים רבים אחרים התיישבו שם. דובים חומים, זאבים, לינקס, ביזון, צבאים, איילים, בונים, שועלים, גיריות, חזירי בר, ​​כלבי דביבון, ויותר מ -200 מיני עופות יצרו מערכת אקולוגית משלהם באזור האסון בצ'רנוביל. יחד עם בעלי החיים הגדולים יותר, מגוון דו-חיים, דגים, תולעים, חרקים וחיידקים הופכים את הסביבה הלא מאוכלסת לביתם.

ריקי שחם - שועל הולך בצ'רנוביל
The fox in Pripyat town, Chernobyl Exclusion Zone

3. רוב בעלי החיים בצ'רנוביל לא נראים אחרת לעומת עמיתיהם שאינם בצ'רנוביל

מדריכי טיולים אומרים למבקרים לא ללטף חיות בצ'רנוביל בגלל חלקיקים רדיואקטיביים פוטנציאליים בפרוותם, אך ישנם ביולוגים שהופתעו מכך שהשכיחות של מוטציות גופניות נראית נמוכה ממה שפיצוץ הקרינה היה מציע. היו כמה מוזרויות שנרשמו באזור – כמו לבקנות חלקית בין סנוניות אסם – אך החוקרים סבורים שהמוטציות החמורות התרחשו בעיקר לאחר הפיצוץ. חיות הבר של ימינו נורמליות במספר הגפיים הרגיל שלהן ואינן זוהרות.

ריקי שחם - דגים בצ'רנוביל
Two giant black catfishes swimming in the pond with other small fishes in Chernobyl Zone radiation, nuclear catastrofe

4. היעדר בני האדם מחזיר את צ'רנוביל להיות אזור שומם מבחינה אנושית, אך שוקק חיים מבחינת הטבע, הצמחייה וחיות הבר

אסון צ'רנוביל מציג ניסוי לא מכוון כיצד כדור הארץ היה נראה ללא בני האדם. ציד אינו חוקי בהחלט ולא מומלץ לגור באזור ההדרה של צ'רנוביל. ככל שיש פחות בני אדם, כך הטבע יכול לבסס את עצמו מחדש ללא קשיי פעילות אנושית. שמורת טבע רשמית שנוצרה לאחרונה בצד הבלארוסי של האזור מהווה למעשה את הניסוי הגדול ביותר באירופה להתילדות מחדש. שם בעלי חיים מאבדים את הפחד שלהם מבני אדם. למעשה, כמה מינים חיים בפועל טוב יותר באזור ההדרה של צ'רנוביל מאשר מחוצה לו. זאבים נמצאו בשפע פי שבעה במקום מאשר באזורים אחרים שאינם רדיואקטיביים. איילים, צבי איילים, צבאים אדומים וחזירי בר התגלו כמספר דומה בתוך האזור המזוהם בהשוואה לאלה שבשלוש שמורות טבע לא מזוהמות בבלארוס.

5. סוס פרא בסכנת הכחדה עושה קאמבק בזכות צ'רנוביל

אקולוגים המתמחים בחקר השפעות הקרינה על חיות הבר בצ'רנוביל, הבחינו כי סוסים של פשבאלסקי – זן בר בסכנת הכחדה שמקורו במונגוליה – משגשגים בתוך האזור של צ'רנוביל. בסוף שנות התשעים שוחררו כ -30 סוסים מזן פשבאלסקי בצד האוקראיני של האזור. תמונות של סוסים בוגרים וצעירים הראו גם כי אוכלוסיית סוסי הבר מתרחבת.

ריקי שחם - סוסים בצ'רנוביל
Przewalski Horses in the death zone around Chernobyl in the Ukrain in wintertime.

6. אתה יכול לאמץ גור מצ'רנוביל

מאות כלבים – צאצאי כלבים שננטשו על ידי בעליהם במהלך פינוי האתר ב- 27 באפריל 1986 – הפכו את האזור השומם לביתם. עד שנת 2018, זה היה בלתי חוקי להוציא כל בעל חיים מהאזור בגלל הסיכון לזיהום קרינה. אבל עכשיו, גורים שמנוקים מקרינה מקבלים הזדמנות למצוא בית חדש. בראש הניהול של קרן העתיד הנקייה, תוכנית הניהול והאימוץ מבטיחה כי הכלבים המשוטטים מנוקים ומחוסנים כך שהם יהיו בריאים ומוכנים לאימוץ.

שלכם, ריקי שחם.

Photo by Sean Gallup / Getty Image

הצטרף לדיון

14 תגובות

  1. זה מטורף האדם הורס את הטבע ולטבע הכוח משלו…רק שלא נעשה דברים בלתי הפיכים

  2. הייתי ממש שמח לבקר בצ׳רנוביל, או לפחות לצפות סרט תיעודי על חיי הטבע שם.

  3. תודה על הכתבה. מדהים. יש משהו שבכל זאת החיות מבינות טוב מבני האדם.
    ממליצה בחום על הסרט ״הזאבים הרדיואקטיביים של צ׳רנוביל״ המתאר איך הטבע משתקם וחוזר למעגל החיים במקום שחווה שואה גרעינית.
    https://www.youtube.com/watch?v=2Op2ZIg4JxE

    1. שרונה, תודה על ההמלצה, אכן סרט מדהים, כמה זה מרגש לחוות את היופי הזה והתבונה של הטבע.

  4. למה ללכת רחוק …שועלים מסתובבים חופשי ברחובות תא בואכה פארק הירקון

  5. תנו לטבע להתנהל בקצב שלו הוא ידע לעשות את הדברים הנכונים כמו שאלוהים התכוון

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *