המגפה היא טרגדיה אנושית עולמית. אבל אקולוגים רבים רואים בה הזדמנות חסרת תקדים להעמיק את ההבנה של השפעת האדם על הטבע.
חלק מהמינים בהחלט הפיקו תועלת מהיעדרותנו מאזורי המחיה שלהם וכך נתנו הצדקה להשערות שעלו בשלבים המוקדמים של המגפה, שלפיהן ההתרחקות של הפעילות האנושית תאפשר לטבע לרפא את עצמו. אבל היו מינים שהתקשו לשרוד בלי הגנת האדם ומשאביו. "בני אדם ממלאים תפקיד כפול", אומרת אמנדה בייטס, מדענית מאוניברסיטת ויקטוריה בקנדה שמתמחה בשימור אוקיינוסים. אנחנו פועלים "כאיום על הטבע, אבל גם משמשים אפוטרופסיים של הסביבה שלנו".

בימים שבהם בני האדם הסתגרו בבתיהם, מכוניות עמדו במוסכים ובמגרשי חניה, מטוסים נשארו בהאנגרים וספינות לא יצאו מהנמלים, השתפרה איכות האוויר והמים במקומות רבים. זיהום הרעש פחת על פני האדמה ומתחת לפני הים ובתי גידול של בעלי חיים התחילו להתאושש.
לדוגמה, פומות שחיות בהרי סנטה קרוז בקליפורניה נוטות להתרחק מערים. אבל אחרי הטלת הסגרים ב–2020 גדלו הסיכויים שבעלי החיים האלה יבחרו במקומות מחיה קרובים יותר לערים. הפומות הגיבו לשינויים האקוסטיים בסביבה. בדרך כלל אזור המחיה שלהן רווי רעשים עירוניים — קולות אנושיים רבים ומנועים של מכוניות. ברגע שהגירויים האלה נעלמו, בעלי החיים חשבו: טוב, כדאי שנראה אם יש כאן מה לאכול.

במארס 2020 נסגרה שמורת הטבע במפרץ האנאומה שבהוואי, יעד פופולרי בקרב צוללנים. היא נשארה סגורה קרוב לתשעה חודשים. "המגפה הורידה לאפס את השפעת התיירים", אומרת קואוליי רודג'רס, חוקרת שוניות אלמוגים מהמכון לביולוגיה ימית של הוואי. היא ועמיתיה מצאו שבהעדר צוללנים שפגעו בחול בקרקעית הים השתפרה צלילות המים ב–56%, וצפיפות הדגים והשונות הביולוגית גדלו, אחרי שנים של ירידה בגלל נוכחות של חובבי שנורקל.

לדוגמה, כשהשמורה בהוואי נפתחה מחדש, בדצמבר 2020, נקבע מספר מרבי של מבקרים יומיים. כעת היא סגורה פעמיים בשבוע, לעומת פעם אחת לפני המגפה, אומרת רודג'רס. גם שינויים אחרים יכולים להועיל. לדברי מומחים, בניית מעברים עיליים שיאפשרו לחיות בר לחצות כבישים מהירים בלי להיפגע תצמצם באופן משמעותי את מספר בעלי החיים שנהרגים בכבישים. הגבלת רמת הרעש שיוצרות מכוניות וסירות עשויה לסייע לבעלי חיים ביבשה ובים. "איש אינו יכול לומר עוד, שאין ביכולתנו לשנות את העולם כולו בשנה אחת. אנחנו כן יכולים", אומרת אמנדה בייטס. "וכבר עשינו את זה".
שלכם, ריקי שחם.
מדהים שנמשיך רק לשמור על הטבע. זה הכי חשוב מהכל.
מדהים ! לגמרי בעד שבני אדם יצמצמו את שליטתם בטבע ויתנו מקום לחיות….
הגיע הזמן לשנות ולהשפיע לטובה
בהחלט הגיע הזמן שבני אדם יפעלו במלוא המרץ למען שינוי משמעותי והגנה על כדור הארץ.
גישה מעניינת, ממליצה לך על הספר: ״על הזיקנה״ מאת קיקרו. בהוצאת נהר ספרים.
כדי לשמור על הפלנטה ועל המגוון של הצמחים ובעלי החיים צריך ללמד מחוייבות אישית בבתי הספר.
מסכים לגמרי.
מדהים.
הכי חשוב שממשלות יכנסו לפעולה. יתחיל באמת לעשות משהו חשוב.
המבול של נוח היה הקטסטרופה הראשונה שקרתה בטבע… בני אדם לא מספיק דופקים חשבון למעשים שלהם בעולם הזה.
חייבים לאושש את הטבע. יבשות שלמות סובלות מבצורת קשה.
נושא חשוב כל כך. תודה על השיתוף. עוקב.