בעולמם של בני האדם קל יותר לדבר על ניפוץ הפטריארכיה מאשר לעשות זאת בפועל. אך בשנה שעברה, קופת מקוק יפנית בת תשע החיה בשמורה בדרום יפן, הראתה לבני האדם שניתן לעשות זאת. היא הדיחה באלימות את זכר האלפא של הלהקה שלה והפכה למנהיגה הראשונה ב–70 שנות ההיסטוריה של השמורה.

הקופה יאקיי עומדת בראש להקה של 677 קופים שחיה בגן הזואולוגי הלאומי טקסקיאמה, שהפך ב–1952 לשמורה לקופים. באי שבו נמצאת השמורה יש שתי להקות קופים, שמספרם הכולל מגיע ליותר מ–1,500. ברוב זמנם הם משוטטים ביער המכסה את ההר שבמרכזו ומדי יום יורדים לפארק שבבסיס ההר, שם עובדי השמורה מספקים להם מזון. מאז שהשמורה נפתחה, עוקבים העובדים על המאבקים הרומנטיים והפוליטיים המתחוללים בין שוכניה.

עליית יאקיי למעמד אלפא הפתיעה מדענים ואת עובדי השמורה, שעוקבים מקרוב אחר שלטונה כדי לראות עד מתי היא תצליח לשמור על עליונותה.
המקוק היפני, המכונה גם קוף השלג, הוא יצור אינטליגנטי. מקורו ביפן, כפי שניתן להבין משמו, והוא ידוע בין השאר בגין ישבנו האדום כסלק וחיבתו הרבה לטבילה במעיינות חמים.

בעלי חיים רבים, בהם דבורים, צבועים ופילים חיים בחברות המונהגות על ידי נקבות, אך השתלטות עוינת של נקבה "היא תופעה נדירה מאוד בקרב קופי המקוק היפניים, ובחקר קופי האדם ידוע רק על מקרים בודדים כאלה", הסביר יו קייגיישי, מדען מהחברה לקידום המדעים ביפן.

קופי המקוק היפניים חיים בחברה שבה שוררת היררכיה קפדנית. ככל שמעמדו של אחד מהם גבוה יותר, קל לו יותר להגיע למזון, להזדווג ולמצוא מקום לנוח. הנקבות יורשות מעמד הנמוך אך במעט מזה של אימותיהן, ולעתים נדירות פורשות מהלהקה שבה נולדו. זכרים עוזבים את להקתם בהגיעם לבגרות מינית ומצטרפים ללהקה חדשה, שבה מעמדם נקבע בדרך כלל על ידי הוותק שלהם בלהקה. עם זאת, לעיתים המעמד מושג באמצעות אלימות, בדרך כלל מצד זכר כלפי זכר.

יאקיי הפתיעה בהתנהגותה פרימטולוגים החוקרים את קופי המקוק. בחודש אפריל אשתקד היא הכתה את אמא שלה והדיחה אותה ממעמדה בקרב הנקבות בלהקתה. רוב הנקבות היו מסתפקות בכך, אך יאקיי המשיכה להילחם.

לדברי עובדי השמורה, היא תקפה שלושה זכרים רמי דרג ולאחר מכן התנפלה על ננצ'ו, מנהיג הלהקה בחמש השנים הקודמות. ננצ'ו, בן 31, ובשל גילו המתקדם לא היה בכוחו להתמודד עם יאקיי הצעירה והנחושה.
"היא תקפה את ננצ'ו והביסה אותו, וכך כבשה את המקום הבכיר בלהקה", אמר קייגיישי, החוקר את התנהגות קופי המקוק. בסיום הקרב של יאקיי נגד ננצ'ו, ערכו עובדי השמורה את מה שמכונה "מבחן הבוטן": הם סיפקו לקופים בוטנים ובדקו מי יהיה הראשון שיאכל. זכרים ונקבות כאחד זזו הצידה ונתנו ליאקיי לאכול ראשונה — אישור מעמדה כמנהיגת הלהקה.

מאז, "יאקיי מתנהגת בצורה המאפיינת זכרים דומיננטיים. למשל, היא מתהלכת עם זנב מורם ומטלטלת בגופה ענפי עצים", אמר קייגיישי. "נראה שהיא מתנהגת כמו זכר בוגר, בתוקפנות רבה יותר מאשר קופים אחרים".
אם יאקיי אכן תמשיך לשלוט, תהיה למדענים כמו קייגיישי הזדמנות נדירה ללמוד כיצד מתנהגים קופי מקוק יפניים בחברה שמונהגת על ידי נקבה. לדבריו, "ההתפתחויות בחברה של קופי הקוק היפניים דרמטיות ובלתי צפויות, וזו הסיבה שגם מדענים וגם אנשים שאינם מדענים אוהבים להתבונן בהם ולעקוב אחריהם".
שלכם, ריקי שחם.

מאוד מעניין
האם הטבע רומז לנו משהו?
טוב מאד. שגברים יתחילו לפחד מנשים. הלאה הפטריארכיה.
כמה יכולים בני האדם ללמוד ממלכת בעלי החיים.
מאד מעניין.
אגב בלהקות של סוסים ובעדרי פילים, נקבות הן המנהיגות.
מעניין מאד.
קוף היא החיה האהובה עלי. ועכשיו אני מבינה קצת יותר למה.