מהערבות הבוכיות הדרמטיות לאורך הסיין ועד לדולבים הזקופים על השאנז אליזה, העצים ממלאים תפקיד חשוב באלגנטיות, בפאר וגם בהגנה על הסביבה ובאפשרות להפחתת הטמפרטורות בקיץ, בפאריז.

באחרונה חלה התעוררות במודעות הציבורית והפוליטית ביחס לעצי העיר, לא רק כאנדרטאות טבעיות בעלות חשיבות דומה ללובר או למגדל אייפל, אלא גם חלק מהמאבק בשינוי האקלים.

הסופורה היפנית (שכיום מוקפת גדר) היא אחת מ-15 עצים בפריז הנושאים את התואר "עץ ראוי לציון של צרפת" מטעם Arbres ("עצים"), ארגון מתנדבים שהקימו כמה מדענים, בוטניקאים, גננים וכותבים. מטרת הארגון לקדם את העצים היפים, החשובים והנדירים ביותר בצרפת ולהגן עליהם בעזרת תיוג רשמי.

סופורה יפנית באגם בפארק בוט-שומון ברובע ה-19. אחת מ-15 עצים בפריז הנושאים את התואר "עץ ראוי לציון של צרפת"צילום: JOANN PAI / NYT

ברשימתם מצוי גם עץ בן 420 שנה שאינו מדהים במיוחד, אבל יש לו משמעות תרבותית וביולוגית יחידה במינה. המדובר ברוביניה בת-שיטה. הוא הובא מאמריקה הצפונית וניטע ב-1601 בכיכר רנה ויוויאני הקטנה, מעבר לכביש מול קתדרלת נוטרדאם, וכיום הוא העץ העתיק ביותר בפריז. העלווה שלו עדיין מלאה וירוקה, אבל הוא נושא צלקות מהפצצות והפגזות ממלחמת העולם השנייה, וגזעו המתבקע נתמך בקורות פלדה. "העץ הזה הוא צמח אם", מסבירה באטריס ריזו, מהנדסת יערות עירוניים, בזמן סיור מודרך. "אפשר לומר שכל הרוביניות בצרפת הן צאצאיות של העץ הזה".

עצים בפארק בוט-שומון ברובע ה-19. נכסי מפתח במאבק נגד שינוי האקלים צילום: JOANN PAI / NYT

אשתקד אישרו חברי מועצת פריז מיזם, שמטרתו לנטוע 170 אלף עצים חדשים ברחבי העיר עד 2026 וליצור כיסים של חורשות אורבניות באזורים אסטרטגיים כדי לשכך את השפעות החום העירוני הקיצוני ולספוג את זיהום האוויר. העיר גם פרסמה "אמנת עצים" בת עשר נקודות ובהן התחייבות להגן על העצים היחידים במינם של פריז.

כך לדוגמה, ידיעה חדשותית על עץ דולב בן 200 שנמצא בקרבת מגדל אייפל ועלול להיכרת במסגרת תוכנית החידוש העירונית באזור לקראת המשחקים האולימפיים ב–2024, עוררה מחאות והציתה זעם מתמשך ברשתות החברתיות באביב האחרון. כשנשאלו על גורל העץ השיבו שהעירייה בוחנת מחדש את התוכניות, והטעימו ש"אפס עצים" ייכרתו במהלך עבודות הבנייה.

רוביניה בת-שיטה. הוא הובא מאמריקה הצפונית וניטע ב-1601. העץ העתיק ביותר בפריז צילום: JOANN PAI / NYT

בכל יום מגיעות בקשות רבות לעצים שיישאו את תווית "עץ ראוי לציון של צרפת" של הארגון. לתואר עצמו אמנם אין תוקף חוקי והוא משמש יותר כמעין "הגנה מוסרית". עם זאת, הארגון עובד בשיתוף פעולה עם עיריית פריז ולאחרונה קיבל תמיכה ציבורית מהמשרד לאקולוגיה, וכמה ערים, בהן פריז ובורדו, חתמו על "מגילת זכויות העצים" של העמותה, המבקשת מהחותמים להגן על עצים כמונומנטים חיים. "אנו מבקשים מהערים לנסות לעבוד אחרת, ולהתייחס לעץ כישות חיה נושמת, ואת כל ההשלכות הנלוות לכך".

שלכם, ריקי שחם.

הצטרף לדיון

5 תגובות

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *