גינות קהילתיות שפתוחות לכל מי שחפץ בירק טרי או להרגיש קצת אדמה, שבילי אופניים שמרשתים את העיר ושפים שמבשלים עם עלים ועשבים שליקטו בדרך למסעדה. בעניינים סביבתיים ברלין לא רק נאה דורשת, היא גם נאה מקיימת. כך תוכלו גם אתם להצטרף לטרנד הירוק, באפס מאמץ.

הנה לדוגמה, גן הנסיכות, גינה קהילתית ברלינאית טיפוסית: יש אזור של אדניות מוגבהות, אבל יש גם חלקה גדולה של ערוגות רגילות. וגם חלקת חמניות, שבסתיו החם של השנה הן פרחו בפריחה פראית ארוכה מתמיד. האנה, מתנדבת בעמותה שמפעילה את הגינה, מספרת: "אנחנו לא גננים מקצועיים, המטרה שלנו להביא אנשים ביחד. כל אחד מוזמן להצטרף אלינו, לא צריך להירשם או לשלם. פעם בשבוע אנחנו מגננים ביחד, אבל אם עברת במקרה וראית שצריך להשקות או לעשב, את יותר ממוזמנת להפשיל שרוולים. ואם אחד השכנים צריך פטרוזיליה או מלפפון לסלט, הוא פשוט יכול לבוא ולקטוף".

יש מי שיגחך, אולי אפילו ילעג לחבורת הצעירים הנלהבים שמאמינים ששתילת ירקות או ליקוט עשבי תבלין יחזקו את הקהילה ויאחדו בין חלקיה השונים מאוד. אבל אפשר להסתכל על זה אחרת: יש משהו מחמם לב ומעורר תקווה בהתעקשות לשמר את עקרונות הקיימות בלבה של כרך עצום, בעידן של תאגידי ענק דורסניים. האנשים האלה לא רק נאה דורשים, כפי שכולנו כה אוהבים לעשות, הם גם נאה מקיימים.

את הכסף הנדרש לחכירת 75 הדונמים של הפארק הם אוספים, בין השאר, בעזרת תרומות ועבודות גינון עבור חברות מסחריות, וגם בזכותו של בית קפה שהעמותה מפעילה בכניסה לפארק. אפשר לשבת בשולחן מוקף בצמחייה וליהנות ממנות צמחוניות וטבעוניות, שמכילות ירקות מהגינה, או עוגת שזיפים טבעונית וקפה שמקורו בסחר הוגן – תרומתך הצנועה להמשך קיומה של הגינה.

יש לא מעט גינות קהילתיות ברחבי ברלין. את הגינות מטפחות קהילות שגרות מסביבן, ואפשר ליהנות מעמל הכפיים שלהן בשיטוט בין הערוגות או בישיבה על אחד מספסלי העץ הגולמיים, מוקפים בירקות וצמחי התבלין. יש אזור המקודש לדבורי בר, שם הן זוכות לתנאים אופטימליים ובתמורה מאביקות את הצמחים, ובנוסף מתקיימים סיורים וסדנאות.
אם מגיעים לכאן בשבת, כדאי לבקר בשוק האיכרים הקטן שמתקיים אחת לשבוע, בשבתות, ב-Herrfurthplatz, ליד הכנסייה עם הלבנים האדומות, שאפשר לראות מבית הקפה. תוכלו לקנות כאן ירקות, גבינות, נקניקים, לחמים ומאכלים אתניים.

אז אם אתם מגיעים לברלין, אז צאו לשיטוט בין גינות קהילתיות, גם מרחיב את הנפש, וגם תורם לסביבה. שלכן, ריקי שחם.

הסיפורים הללו ממלאים אותי אושר. תודה.
גינות קהילתיות זה הכי.